26 balandžio, 2024

Kaip naudoti kanapių baltymus? – Baltymai reikalingi kiekvieno iš mūsų organizmui, tačiau daugiausia baltymų gauname iš gyvulinės kilmės produktų, kur dar jų galima rasti? Kanapių sėklos yra visavertis augalinis baltymų šaltinis, kuriame gausu maistinių medžiagų. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori į savo mitybą įtraukti daugiau baltymų, bet vengia gyvūninės kilmės produktų. Kanapių baltymai gaunami iš kanapių augalų, tos pačios rūšies kaip ir kanapės. Tačiau skirtingai nei marihuanoje, šiame produkte yra tik nedidelis kiekis tetrahidrokanabinolio (THC). Kanapės yra kanabidiolio arba CBD aliejaus šaltinis, o jų sėklose taip pat gausu augalinių baltymų. Kanapių baltymai gaunami malant kanapių sėklas į smulkius miltelius. Šiame straipsnyje apžvelgsime kanapių baltymus, jų maistinę vertę ir naudą sveikatai.

Kanapių baltymų mitybos nauda

Dietologai pataria vartoti kanapių baltymus ir nurodo jų naudą savo klientams. Kanapių baltymas yra visavertis baltymas. Juose yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys, kurių organizmui reikia, bet kurios negali pasigaminti pats. Todėl šių amino rūgščių žmogus turi įtraukti į savo mitybą. Kai kurie ekspertai teigia, kad kanapių sėklos yra vienas iš labiausiai maistingų maisto šaltinių. Kanapių sėklas galima valgyti su lukštu arba lukštentas, taip pat įvairius kanapių sėklų produktus, tokius kaip aliejus, miltai ir baltymų milteliai galima įtraukti į savo racioną. Tyrimai rodo, kad kanapių sėklų maistinė vertė skiriasi priklausomai nuo aplinkos, kurioje jos auginamos, ir nuo konkrečios augalo rūšies. Tačiau apskritai jų maistinė vertė apima:

  • 25-35% riebalų
  • 20-30% angliavandenių
  • 20-25% baltymų

Gausiausias baltymas kanapių sėklose yra edestinas, kuris sudaro apie 82% visų kanapių baltymų. Albuminas sudaro apie 13% visų baltymų, o beta-konglicininas sudaro apie 5% visų baltymų.

Kanapių baltymų nauda sveikatai

Kanapės ir sveikata – gali atrodyti, jog čia nėra nieko bendro, tačiau rūpinantis sveikata verta žinoti apie jų naudą. Turite virškinimo sutrikimų? Rinkitės kanapes, nes jos lengvai virškinamos. Nors žmonės linkę lengviau virškinti gyvūninius baltymus nei augalinius, tyrimai rodo, kad kanapių baltymus virškinti lengviau. Taip gali būti dėl didelio edistino ir albumino kiekio kanapių baltymuose, kuriuos organizmas lengvai virškina. Organizmas skaido šias medžiagas ir sunaudoja daugumą aminorūgščių įvairiuose procesuose, tokiuose kaip audinių atstatymas ir ląstelių priežiūra. Termiškai apdorojant kanapių baltymus jie lengviau virškinami.